MARATONIN REITTIKUVAUS

 

Tampere Countryside Maratonin reitti kulkee idyllisen Näsijärven lahden ja pohjoismaiden ainoan sisämaavuonon Paarlahden ympäri.

Reitti lähtee Teiskon Viitapohjasta Viitaniemen tilan läheisyydestä ja jatkaa kulkuaan hiekkateitä kohti Kaakkolammia. Matka jatkuu tästä noin kilometrin verran pikitiellä mutta Pulesjärven pohjoispäädystä poiketaan taas sorateille joka jatkuu Pohtolan kylän läpi takaisin Paarlahden rantaan Vattulan kylään.

Vattulasta pistäydytään taas pikitielle, josta matka jatkuu Kämmenniemen läpi ja Kivikaarisen Aunessillan ylitse noin 10 kilometrin matkan Padustaipaleentielle asti. Tästä reitti jatkuu metsäisenä hiekkatienä Kulkkilan ja  Torisevan lävitse aina Paarlahdentielle asti.

Paarlahdentietä jatketaan Siltasavon tielle, jota jatketaan pohjoiseen ja käännytään pian oikealle Myllymaan tielle. Myllymaan tietä jatketaan muutama kilometri ja pian käännytään taas oikealla Hankajärventielle mitä jatketaan Peräpohjantielle asti.

Näin olemme taas Viitapohjan perällä ja juoksun viimeiset kilometrit alkavat. Peräpohjan tietä jatketaan kohti Siko-ojan notkoa ja käännytään siitä oikealle Viitapohjantielle. Viimeisellä suoralla aukeavat jylhät pelto- ja järvimaisemat, jotka varmasti antavat väsyneeseen vartaloon viimeiset voimat saavuttaa maaliviiva.

Maali sijaitsee lähtöpaikan läheisyydessä Viitaniemen mailla

” Itse reitin mitanneena ja näin sekä polkupyörällä että juosten sen kiertäneenä sain jonkinlaisen tuntuman reittiin kesällä 2016. Ensimmäiset tuntemukset mittauksen jälkeen olivat, että kuinkahan vain tästä reitistä kunnialla selviää kisapäivänä. No onneksi ennakkoaavistukseni osuivat väärään ja reitti oli oikein mukava ja vaihteleva juosta, kunhan muisti jättää vähän voimia kisan loppuosallekin.

Ihastuin reitin vaihtelevuuteen, niin alustan kuin nousujen ja mutkienkin osalta. Reitiltä puuttuivat pitkät tylsät suorat (pois luettuna yksi), joten ei tarvinnut montaa kilometriä mennä samaa suoraa. Alussa reittiä oli aika paljon nousuja ja laskuja, mutta puolen välin nurkilla reitti hiukan tasaantui taas muuttuen mäkisemmäksi loppua kohden.

Alustaltaan reitille mahtui monenlaista pintaa, oli päällystettä, hiekkapohjaista metsätietä ja välillä melkeinpä polkua. Edes kunnon vesisade ei saanut kuitenkaan alustaa huonoon kuntoon. Tätä maratonia suosittelen erityisesti sinulle, joka haet jotain muutakin kuin kaupungin katuja maratoniltasi, mutta et kuitenkaan viihdy kivikkoisilla poluilla juoksemassa.”

– Timo Marjomäki  (400 maratonin veteraani)

PUOLIMARATONIN REITTIKUVAUS

Reitti lähtee samasta paikasta kuin maraton, Teiskon Viitapohjasta Viitaniemen tilan läheisyydestä. Reitti lähtee hiekkateitä kohti Kaakkolammia. Matka jatkuu tästä noin kilometrin verran pikitiellä mutta Pulesjärven pohjoispäädystä poiketaan sorateille jotka jatkuvat Pohtolan kylän läpi takaisin Paarlahden rantaan Vattulan kylään. Vattulasta pistäydytään taas pikitielle, josta käännytään takaisin Viitapohjantielle ja suunnataan kohti Pohtolan kylää. Pohtolasta käännytään takaisin samalle Pitkälahdentielle, josta aiemmin tultiin ja mennään reitin alkuosa toisinpäin. Maali on lähtöpaikan läheisyydessä. Reitistä vähän alle puolet on hiekka- ja sorateitä.

MYLLYNLENKIN REITTIKUVAUS

12 kilometrin Myllylenkin lähtöalue on samassa paikassa kuin maratonin ja puolimaratonin eli Viitaniemen tilan läheisyydessä. Reitti lähtee hiekkateitä kohti Kaakkolammia. Matka jatkuu tästä noin kilometrin verran pikitiellä mutta Pulesjärven pohjoispäädystä poiketaan takaisin sorateille joka jatkuu Pohtolan kylään asti. Tästä käännymme Viitapohjan tielle ja suuntaamme takaisin Viitapohjaan noin 5 kilometrin verran vaihtelevissa maalaismaisemissa. Maali sijaitsee Viitaniemen tilan läheisyydessä. Reitistä yli puolet on pehmeää hiekka- ja sorateitä.

Tutustu Kisakeskuksen karttaan Kisainfo-sivulla!