Yli 400 maratonin juoksijaveteraanin vinkit Tampere Countryside Marathonille

Viime vuonna Tampere Countryside Marathoniin osallistui yli 400 maratonin veteraani Timo Marjomäki. Timo kertoo nyt hieman omasta taustastaan ja kertaa parhaat vinkit maratonissa onnistumiseen.

Kuinka monta vuotta juoksuharrastusta takana ja kuinka monta maratonia?
Tänä kesänä tulee 20 vuotta täyteen elämäntaparemontista ja 19 vuotta ensimmäisestä maratonista. Tätä kirjoitettaessa niitä on takana 443kpl ultrat mukaan luettuna.

Mikä juoksussa kiehtoo?
Itselleni merkitsee aika paljon se kun ei tarvitse lähteä kuin ovesta ulos, niin lenkki alkaa siitä. Helppo ja halpa harrastus (no ok, kyllähän tähänkin rahaa saa menemään jos haluaa). Toinen itselleni rakas harrastus on matkustelu, joka on todella helppo yhdistää juoksuun.

Millainen juoksukokemus mielestäsi kannattaa olla pohjalla, että maratonia voi harkita?
Monet ehkä pelkäävät maratonia ihan liikaakin ja juoksevat useita puolimaratonin kilpailuja ja 30-35km lenkkejä ennen sitä varmistaakseen onnistumisen maratonilla. Terveelle ihmiselle riittää hyvin 6-12 kuukauden juoksuharjoittelu maratonin läpiviemiseksi.

Millaisella harjoitteluohjelmalla maratoniin kannattaa reenata?
Maratoonarin tärkein lenkki on ehdottomasti hidasvauhtinen pitkälenkki. Paino sanalla hidasvauhtinen. 3-4 lenkkiä viikossa josta yksi jopa 2h. saakka venyvä pitkis antaa jo erittäin loistavat edellytyksen maratonin onnistuneelle läpiviennille. Pääpaino reeneissä pitää olla peruskestävyysharjoittelussa.

Mikä on yleisin aloittelijan moka?
Liika vauhti ja innokkuus. Aloittelijat eivät usein malta tehdä perustaa kunnolla vaan haetaan vauhdin kautta tuloksia. Tästä vain niin usein seuraa rasitusvamma, joka on merkki liiasta tehosta tai/ja liika määrästä. Ja sitten jos alkaa tulemaan ongelmia, niin hampaat irvessä jatketaan siihen saakka kun meno loppuu täysin. Erityisesti, muistakaa myös levätä tarpeeksi.

Suositko jotain oheisharjoittelua?
Oheisharjoitteluna oikein hyviä ovat esimerkiksi sauvakävely, pyöräily sekä uinti. Pääasia, että tekee sellaista mistä itse tykkää.

Omat niksisi/vinkkisi onnistuneeseen juoksuun?
5km:n kohdalla kukaan ei ole vielä maratonia voittanut, maraton alkaa vasta 30km:n jälkeen. Rauhallinen alku käsijarru päällä tuottaa parhaan lopputuloksen. Kyllä 35km:n jälkeen saa sitten mennä niin lujaa kuin haluaa. 🙂