Tamperelainen maaseutu

Tampere Countryside Marathon (TCM) juostaan maaseudulla, kylä-ja metsäteillä. Lähtö ja maali ovat Viitaniemen tilalla, Viitapohjan kylässä, Teiskossa, Tampereella. Reitti kulkee mm. Pohtolan ja Vattulan kylässä, Kämmenniemen taajaman laidasta, Toijakylän kautta Padustaipaleelle ja Torin kautta takaisin Viitapohjaan. Täysi maraton kiertää koko eksoottisen Paarlahden vuonon.

Suomen mittakaavassa Tamperetta pidetään isona kaupunkina, onhan asukkaita yli 220000. Silti Tampereesta on kaupunkiympäristöä hädin tuskin neljännes. Kaikki muu on maaseutua. Viisikymmenluvulla vielä sanottiin Teiskon mutkaisista teistä, että siellä kivikin on kierrettävä kolmesti. Pientä kehitystä on tapahtunut 60 vuodessa.

Tampereen maalla on n. 3000 loma-asuntoa, siis reilusti se määrä, mitä on vakituisia huusholleja. Toisaalta tilaa on vielä sekä loma-asukkaille että vakituisille asukkaille. Mitä hienoimpia tontteja ja taloja löydät helposti suosituimmilta verkkosivuilta.

Sosiaalinen elämä on mallillaan. Kymmenissä kylissä on myös kymmeniä yhdistyksiä. Joogaa, lavista, jumppaa, ratsastusta, lentopalloa, jääkiekkoa, salibandyä, suunnistusta, motocrossia, laskuvarjohyppyä, purjelentoa ja vaikka minkälaisia ruokakursseja – muutamia mainitakseni. Vahva usko on, että lentotoiminta pyörii alkavana kesänä.

Reilut viisi vuotta sitten saatiin valmiiksi maaseutuohjelma. Silloin nousi jälleen kerran esille historiallisen, kauniin ja laajan Maisansalon alueen kehittäminen. Teiskolaisilla on palava halu päästä toteuttamaan uudenlaista Maisansaloa. Se tarjoaisi monipuolisia vapaa-ajan palveluita ja harrastusmahdollisuuksia.

Maaseutu ja kaupunki palvelevat toisiaan. Elämän herkut tarjoutuvat parhaimmillaan, kun voimme nauttia niistä molemmista. Yksi hieno herkku on tarjolla Teiskossa, Viitapohjassa 5.8.2017 – rento juoksutapahtuma odottaa Sinua.