Mustalaisvuoren lenkki n.2,7km

Jokainen aktiivikuntoilija tietää, että keho sopeutuu siihen mitä tehdään, jolloin yksinkertaistettuna juoksukunto paranee vain juoksemalla. Lisäksi keho tarvitsee vaihtuvia ja uusia ärsykkeitä kehittyäkseen ja adaptoituakseen uusiin asioihin. Silloin alkavat juoksijan haasteet. Miten saada uusia ärsykkeitä ja pitää yllä harjoittelumotivaatio? Lumisena talvena hiihto on erinomaista harjoittelua kesän juoksukoitoksiin, moni myös retkiluistelee, pyöräilee jopa potkukelkkailee ylläpitääkseen aerobista kuntoaan.Ihana tasavauhtinen peruskuntolenkki nollaa mukavasti päätä työpäivän jälkeen ja pitää hyvin yllä peruskuntoa. Sellaisen myös toteuttaa helposti ihan jo kotiovelta. Mutta mistä saisi niitä erilaisia ärsykkeitä?

Vuori ei tule juoksijan luo, vaan juoksijan on siirryttävä Viitapohjaan.

Jätin auton lettolan kentän parkkipaikalle. Se on Viitapohjan kyläyhdistyksen ylläpitämä urheilukenttä, jossa on talvella hoidettu jääkaukalo, lämmin pukukoppi ja ulkohuussi. Lisäksi lapsille löytyy keinuja ja liukumäki. Muu perhe jäi luistelemaan ja ulkoilemaan kentälle, kun itse käynnistin sykemittarin aloittaakseni intervallitreenin. Aloitin verryttelyhölkällä 1,2km Oriveden suuntaan Peräpohjan tietä. Lenkki kannattaa kiertää vastapäivää miellyttävyyden ja turvallisuuden takia. Tie on sora/lumi pintaista, eikä ole talvellakaan kovin liukas. Heti Mustalaisvuoren kiipeilykallioiden jäädessä vasemmalle, käännyn ensimmäisestä tiehaarasta ylös vasemmalle ja aloitan nousun, joka jatkuu ja jatkuu, muuttuen yhä jyrkemmäksi. Alkumäen hölkkäkin vaihtuu kävelyksi, mutta suuresta noususta johtuen syke jatkaa nousuaan. Viimein mäki loppuu ja jatkan heti mäen päältä vasemmalle, helppokulkuiselle metsäpolulle, joka vie kulkijan Mustalaisvuoren päälle upeisiin maisemiin ja kauniiseen suojelumetsään. Polku polveilee pieniä kumpareita ylös ja alas, ylittää hiekkapohjaisen puron ja kiertää kaatuneen puunrungon. Kallioiden jälkeen polku alkaa viettää alas, vie läpi luonnonniityn ja yhtyy Hankajärventiehen. Vasemmalle kaartaen loiva ja pitkä alamäki houkuttaa rentoon isoon juoksuun joka rullaa alas peräpohjan tielle ja siitä heti takaisin urheilukentälle. Käyn juomassa, kannustan lapsia hetken ja lähden uudelle kierrokselle. Nyt hieman vauhtia kiristäen.
Virnareeta Väisänen

Liikunnanohjaaja AMK