Palautumisessa tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan

Maraton lähestyy hurjaa vauhtia, ja nyt jos koskaan ovat hyvät vinkit juoksuharjoittelua varten tarpeen. Siksi käyn jututtamassa fysioterapeutti Arttu Peltolaa, jonka yrittäjänura Teemu Peltolan ja Jesse Asikaisen kanssa on juuri päässyt alkuun Tampellan Esplanadilla upouusissa tiloissa.

”Tärkeintä on muistaa kunnollinen verryttely sekä ennen että jälkeen urheilusuorituksen. Intensiivistä intervalliharjoittelua ei saa lopettaa ilman kunnollista jäähdyttelyä, tämä ehkäisee myös vammojen syntymistä”, Arttu kertoo.

Miten sitten on ruokailun laita ennen lenkille lähtöä? Arttu muistuttaa, että tärkeintä on huomioida erityisesti lenkin kesto, ei niinkään vauhti. Tunnin tai puolentoistatunnin lenkille ei tarvitse erikseen tankata. Riittää , että syö normaalisti muutamaa tuntia ennen lenkkiä. Pidemmille lenkeille tankkauksen voi aloittaa jo edeltävä päivänä lisäämällä hiilihyrdaatin määrää ruokavaliossa. Lenkin jälkeen tulisi syödä kunnolla, jotta energiavarastot saadaan taas täyteen. ”Jos lenkin jälkeen käyt vielä suihkussa ja alat vasta sitten valmistaa ateriaa, ruokailu venyy liian pitkälle. Silloin olisi hyvä ottaa jokin pieni välipala tai palautusjuoma heti treenin jälkeen”, Arttu tiivistää.

Arttu suosittelee, että kehonhuolto venytellen tai putkirullailen tulisi tehdä omana harjoituksenaan. Kevyen, lihasta lähinnä rentouttavan, venyttelyn voi tehdä itse urheilusuorituksen yhteydessä. Putkirullauksen hyödyt ovat moninaiset ja itse rullausta voi verrata tavallaan myös hierontaan, Arttu kertoo. Putkirullaus tehostaa aineenvaihduntaa, auttaa palautumaan ja parantaa kehon liikkuvuutta. Arttu muistuttaa, että lähempänä isoa urheilusuoritusta kuten maratonia, kehonhuollon tulisi olla melko kevyttä, ettei kehossa tapahdu enää suuria muutoksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arttu kokee saaneensa magnesiumlisästä hyötyä palautumiseen. ”Eri palautumiskeinot ovat hyvin yksilöllisiä, en voi sanoa että se toimisi sinulla samalla tavalla. Tärkeintä on oppia kuuntelemaan omaa kehoaan, se kyllä kertoo mikä sinulle sopii parhaiten”, Arttu muistuttaa.

Tampere Countryside Marathonin tapahtumatorilla voit tutustua paremmin Proxima Finlandin komeisiin fysioterapeutteihin Arttuun, Jesseen ja Teemuun. Miehet toimivat myös HighRoller-putkirullien jälleenmyyjinä. Tapahtumassa he tekevät kinesioteippauksia, muistakaa hyödyntää tämä mahdollisuus.